Belasting Tip Aftrekbaarheid Farmaceutisch Hulpmiddel

Op 31 mei 2019 heeft Advocaat-Generaal mr. R.E.C.M. Niessen zijn advies uitgesproken aan de Hoge Raad in een bijzondere zaak op inkomstenbelasting gebied en in het bijzonder de aftrekbaarheid van een farmaceutisch hulpmiddel.

Een vrouw die lijdt aan de ziekte van Crohn was niet gebaat bij reguliere geneesmiddelen en de soorten medicinale cannabis die voorhanden waren bleken niet effectief. Zij besloot zelf te kweken en de kosten daarvan voor medische doeleinden in haar inkomstenbelasting aangifte af te trekken.

Hiervoor is noodzakelijk dat de cannabis wordt voorgeschreven door een arts, niet wordt vergoed en de vraag was of de cannabis ook door een arts of apotheek verstrekt dient te worden. Hiervoor is nu geadviseerd dat dit niet noodzakelijk is.

Dit betekent dat cannabis zelfkweek voor medicinale doeleinden mogelijk binnenkort aftrekbaar is met zekerheid. Het is mogelijk om nu al dit standpunt in te nemen in uw belastingaangifte.

Dit geldt ook voor andere farmaceutische hulpmiddelen die door een arts worden voorgeschreven en die u buiten de apotheek haalt.

Mocht de Hoge Raad het advies van de heer Niessen volgen, dan voorzie ik een loop op artsen om allerlei kruidenpreparaten etc. voorgeschreven te krijgen. Dat worden dan weer kamervragen, waarschijnlijk zal je dan voor dat soort recepten een bedrag moeten betalen extra en zo blijft ook de economie draaien.

Update: De Hoge Raad heeft besloten dat farmaceutische hulpmiddelen uitgereikt door een arts aftrekbaar zijn en dat hiervoor niet noodzakelijk is dat deze worden uitgereikt door een apotheek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *